Започна есента – със студен фронт, както биха казали метеоролозите.

Какво обаче мислят астролозите, каква е символиката на есенното равноденствие, защо то е толкова важна, кардинална точка в зодиака?

 

Есенното равноденствие е свързано с момента, в който пътят на Слънцето пресича небесния екватор и денят за втори път през годината (първия е по време на пролетното равноденствие!) става равен на нощта. След равноденствието, с всеки следващ ден, нощта става все по-дълга, за сметка на деня до момента на зимното слънцестоене.

 

Започва есента, Слънцето вече е в кардиналния знак Везни, в който то, според астрологичната терминология, се намира в падение, денят символично губи надмощието си над нощта.

 

Време е и за равносметка, какво сме постигнали през тази година, затова и поговорката гласи – „Пилците се броят наесен”. Това донякъде е символизирано и в символа ВЕЗНА. В древността, през този период е приключвала активната работа на полето и работниците са получавали своя дял (заплата), според договореното. В миналото този ден е бил почитан като празник на плодородието, човекът е благодарил на Бога за изобилието, с което го е дарил през годината.

 

По това време (макар и сега реално седмица по-рано, на 15-ти септември) започва и учебната година. Вниманието на хората се прехвърля постепенно от външното, видимото, физическото върху вътрешното, невидимото, духовното.

 

И ако човек иска да е в унисон със слънчевия ритъм трябва да направи точно това – да се пренастрои, да обърне повече внимание на своето интелектуално и духовно развитие, да се запише в някой курс, или просто да потърси подходящите книги, които ще му помогнат да разшири мирогледа си.

 

astrohoroscope.info